Ålands Natur & Miljö

29.08.2018 kl. 12:07

6.10.2018 kl 11-15

Plats: Jomala gård

Kemikaliekoll Åland – Detoxa ditt hem

Mässa för medvetna val och mindre kemikalier

 

Ålands Natur & Miljö har de senaste åren haft vardagens kemikalier som ett av sina fokusområden. 2016-2017 drev vi projektet Operation Giftfritt Dagis med inspiration från svenska Naturskyddsföreningens motsvarighet Operation Giftfri Förskola. I år, 2018, vänder vi oss till allmänheten genom projektet Kemikaliekoll Åland – Hemma. Under åtta månader går vi igenom åtta rum och visar på både problemområden och kemikaliesmarta alternativ när det gäller saker och material/ kemikalier som är typiska för respektive rum. På så sätt hoppas vi leverera kunskap och medvetenhet i lättillgängliga och lagom stora munsbitar.

 

Kemikaliekoll Åland – Detoxa ditt hem är årets kraftansamling: en positiv mötesplats för alla dem som är intresserade av att minimera kemikalierna i sin vardag.

 

Hjärtat i mässan är inbjudna utställare: företag och andra aktörer som erbjuder giftfria och hållbara alternativ till konventionella produkter och tjänster. Fokus ligger alltså på allt det vi faktiskt kan göra för att detoxa, avgifta, oss själva och vår vardag... för både hälsans och miljöns skull.

Detta kompletteras med aktiviteter tänkta att informera, inspirera och väcka tankar, som en lukttävling där man med förbundna ögon får lukta på allt från kryddor till rengöringsmedel och gissa vad det är: ”Är det här kemikaliesmart?” samt en miniutställning, t ex kläder som hänger ”på tork” på ett klädstreck tillsammans med information om hur just detta plagg (en impregnerad jacka, ett par jeans, en tröja med plasttryck etc) bidrar till kemikaliebelastningen (odling, tillverkning, användning, avfall...) och hur man kan välja medvetet.

Vi planerar att bjuda besökarna på en kraftfull liten detox-shot av ekologiska och närproducerade råvaror som t ex havtorn och örter, kända för att gynna hälsan på olika sätt (gärna en uppiggande mix av kuriosa och allvar). Detta att för att än en gång locka besökarnas alla sinnen och visa att en medvetet kan stärka kroppen så den orkar hantera vardagens belastningar. På programmet står också ett yogapass med fokus på detox (andningsövningar och rörelser som stöder kroppens utrensning).

Dagens huvudattraktion är en föreläsning med en välkänd kemikaliepersonlighet, Katarina Johansson, författare till böcker som ”Badskumt” och ”Den onda badankan”.

Det blir också servering med giftfritt fika – det är viktigt att kunna slå sig ner och bara umgås, prata och smälta alla intryck

https://www.facebook.com/events/229639644392657/

Robin Sundberg